Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Οι ψηφιακοί χάρτες της Γης

Σχολιάστε

Σε έναν παγκόσμιο, ψηφιακό άτλαντα με τεράστιες διαστάσεις και εξαιρετικές δυνατότητες μεταμορφώνεται το Διαδίκτυο με όχημα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Λεπτομερείς οδικοί χάρτες, αεροφωτογραφίες, εικόνες από τη γη και το διάστημα, τρισδιάστατες απεικονίσεις πόλεων και ζωντανή δορυφορική αναμετάδοση της ζωής και της κίνησης σε πολλές γωνιές της υφηλίου, όλα αυτά είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα στον παγκόσμιο ιστό με το πάτημα απλώς μερικών πλήκτρων.Στο τελευταίο από τα επεισόδια που θέλουν το Internet να λειτουργεί όχι απλά ως παράθυρο στον κόσμο αλλά και ως κάμερα, χαρτογράφος και δορυφόρος του, ο διαδικτυακός κολοσσός Google συνήψε συμφωνία με τη NASA με στόχο να ανεβάσει «τις πιο χρήσιμες πληροφορίες της online». Η αρχή έγινε ουσιαστικά το καλοκαίρι του 2005 με την παρουσίαση του Google Earth, ενός ψηφιακού άτλαντα ο οποίος χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και τοπογραφικά δεδομένα, παρουσιάζει μια τρισδιάστατη απεικόνιση κάθε περιοχής πάνω στη γη.

Και στη σελήνη
Χωρίς να χάνει χρόνο, η Google συνέχισε δυναμικά το χαρτογραφικό της έργο στρέφοντας αυτή τη φορά το βλέμμα της προς το διάστημα. Ο ιστότοπος Google Moon ήρθε να λειτουργήσει ως ένας διαδραστικός χάρτης της Σελήνης και ο Google Mars να δώσει στους χρήστες μια εικόνα του «κόκκινου πλανήτη», Αρη.

Σύντομα καθένας θα μπορεί να έχει από τη βολή της οικίας του «την εμπειρία μιας εικονικής πτήσης πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης ή μέσα από τα φαράγγια του Αρη», υποστηρίζει ο διοικητής της NASA, Μάικλ Γκρίφιν. Η τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης που παρουσίασε η Google το 2005 με την ονομασία Google Maps πυροδότησε μια μακρά σειρά από παρόμοια project στο Διαδίκτυο.

«Τώρα πλέον έχουμε την τεχνολογία να συνδυάζουμε δεδομένα με τον χάρτη στον υπολογιστή μας», σημειώνει ο Σέιν Ρίτσμοντ της βρετανικής Telegraph και πολλές είναι οι ιστοσελίδες που πιστοποιούν τα λεγόμενά του.

Η αστυνομία του Λος Αντζελες, χαρακτηριστικά, έχει ήδη θέσει στη διάθεση του κοινού έναν online χάρτη της «πόλης των αγγέλων» που επιτρέπει στους κατοίκους της να παρακολουθούν τον βαθμό εγκληματικότητας σε κάθε περιοχή και να προστατεύονται ανάλογα. Παρόμοια υπηρεσία λειτουργεί και για την πόλη του Σικάγου. Η ιστοσελίδα Platial επιτρέπει στους επισκέπτες της να διανθίσουν τους ψηφιακούς χάρτες που διαθέτει με τις προσωπικές τους αναμνήσεις και προτάσεις ο καθένας.

Ηλεκτρονικοί Ατλαντες

Windows Live Maps (http:// maps.live.com) Η απάντηση της Microsoft στο Google Earth ετέθη σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2005. Σήμερα προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα πρόσβασης σε δισδιάστατους, συμβατικούς οδικούς χάρτες, αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες, εποπτεύει την κυκλοφορία σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου και αναπαριστά στην οθόνη τρισδιάστατα το περιβάλλον 21 διαφορετικών πόλεων των ΗΠΑ.

Geoportail (http://www.geoportail.fr) Η επίσημη «γεωπύλη» της Γαλλίας «ανέβηκε» τον Ιούλιο του 2006 για να απεικονίσει ψηφιακά ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια με αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. 400.000 φωτογραφίες και 3.700 χάρτες θέτει η εν λόγω ιστοσελίδα στη διάθεση των χρηστών της με το ισχυρότερο «χαρτί» της να είναι η δυνατότητα που προσφέρει για ζουμ σε απόσταση μόλις 50 εκατοστών από το έδαφος όχι μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων μα κάθε περιοχής της Γαλλίας.

Μeteoalarm (http://www.meteoalarm.eu) Πρόκειται για μια νέα μετεωρολογική υπηρεσία η οποία προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Μαδρίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Τα διάφορα τερτίπια του καιρού απεικονίζονται με χρώματα και σύμβολα πάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης. Ανάλογη υπηρεσία παρέχει και η Εθνική Υπηρεσία Καιρού των ΗΠΑ.

Η χαρτογράφηση του πλούτου και η συμμετοχή των επισκεπτών

Worldmapper (http://www.worldmapper.org)
Πρόκειται για υπηρεσία που αναδιαμορφώνει ψηφιακά την εικόνα του κόσμου με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Το μέγεθος κάθε χώρας μεταβάλλεται ανάλογα με τον πληθυσμό της, τον πλούτο της ή τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Αυτό που κάνει ο εν λόγω ιστότοπος είναι να οπτικοποιεί στο περιβάλλον ενός άτλαντα τα στατιστικά στοιχεία που λαμβάνει από τον ΟΗΕ και να παρουσιάζει κατά αυτόν τον τρόπο ποικίλες, εναλλακτικές αλλά συνάμα πραγματικές όψεις της γης.

Wikimapia (http://www.wikimapia.org)
Ο απόλυτος συνδυασμός ανάμεσα σε ψηφιακό χάρτη και wiki (ιστότοπος που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του). Λειτουργώντας στα πρότυπα του wikipedia, προσκαλεί τους επισκέπτες του να προσθέσουν στο περιβάλλον ενός παγκόσμιου χάρτη πληροφορίες για κάθε τοποθεσία. Μπήκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2006.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες ένα εκατ. μέρη είχαν εντοπιστεί και αναγνωριστεί ενώ σήμερα ο αριθμός έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s