Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Η Microsoft χάνει σε μάχη για τα διεθνή πρότυπα εγγράφων

Σχολιάστε

Η Microsoft έχασε την πρώτη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο, στην προσπάθειά της να αναγνωριστεί ως διεθνές πρότυπο εγγράφων το φορμά της σουίτας Office 2007. H αναγνώριση του Open Office XML θα ενθάρρυνε τη χρήση του από κυβερνήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.Σε ψηφοφορία μεταξύ των αρμόδιων φορέων από 104 χώρες, η εταιρεία απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειαζόταν για την αναγνώριση του μορφότυπου Open Office XML, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διεθνών Προτύπων (ISO). Το θέμα θα επανεξεταστεί το Φεβρουάριο, οπότε θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση.

Μέχρι τότε, η Microsoft έχει το περιθώριο να κερδίσει μερικές ακόμα ψήφους για την πρότασή της, την οποία υποστηρίζουν επίσης η Apple, η Novell και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται νίκη για την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού και για το ανοιχτό μορφότυπο ODF (Open Document Format), το οποίο έχει ήδη κερδίσει τη σφραγίδα ISO και χρησιμοποιείται από τη σουίτα λογισμικού OpenOffice.org. Το ODF υποστηρίζουν οι IBM και Sun Microsystems.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι το Open Office XML είναι ανώτερο, καθώς βασίζεται στην γλώσσα προγραμματισμού XML και προσφέρει πλουσιότερη μορφοποίηση εγγράφων.

Οι αντίπαλοί της, όμως, αμφισβητούν το κατά πόσο το Open Office XML θα είναι πραγματικά δωρεάν και ανοιχτό, όπως υπόσχεται η Microsoft.

Επισημαίνουν ακόμα ότι το Open Office XML είναι υπερβολικά περίπλοκο και μη διαλειτουργικό -βασίζεται σε 6.000 σελίδες κώδικα, συγκριτικά με 860 σελίδες για το ODF.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s