Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Οι Ελληνες εγκαταλείπουν τις αργές συνδέσεις dial up

2 Σχόλια

Η στροφή προς το ADSL αποτελεί την κυρίαρχη τάση μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου που εγκαταλείπουν με ταχείς ρυθμούς τις «παραδοσιακές» dial up συνδέσεις για χάρη της γρήγορης πρόσβασης στο Internet.H τάση είναι ιδιαίτερα έντονη τα δύο τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται και από τη σημαντική μείωση που υπάρχει στην κίνηση του ΟΤΕ όσον αφορά τις dial up συνδέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΤΕ, το β τρίμηνο του 2007, η συνολική κίνηση των dial up συνδέσεων ήταν στα 1180,8 εκατ. λεπτά, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006 ήταν στα 2170,2 εκατ. λεπτά. Η μείωση είναι της τάξεως του 45,6%, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το β τρίμηνο του 2006 υπήρχε επίσης, σημαντική μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η αλλαγή φαίνεται και από το γεγονός ότι οι συνδρομές για dial up συνδέσεις μειώνονται. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, στελέχη εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο (π.χ. ΟΤΕΝΕΤ, Forthnet, hellas online, κ.λπ.) σημειώνουν τη στροφή, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο, δεδομένης της σημαντικής μείωσης που υπάρχει στο κόστος πρόσβασης μέσω ADSL. Σημειωτέον ότι πλέον με περίπου 18 ευρώ το μήνα μπορεί ένας καταναλωτής να έχει σύνδεση στα 768 Kbps κατ ελάχιστον, όταν το κόστος μίας dial up σύνδεσης (όπου εκτός της συνδρομής θα πρέπει να προστεθεί και η χρέωση για την κλήση έστω και αν είναι αρκετά χαμηλή) κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα για πρόσβαση περίπου 20 ωρών μηνιαίως. Και επιπλέον η εμπειρία είναι πολύ καλύτερη μέσω μίας γραμμής ADSL, όπου η ταχύτητα λήψης δεδομένων είναι τουλάχιστον εξαπλάσια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι καμία εταιρεία δεν διαφημίζει dial up συνδρομές ή προχωρά σε κάποια σχετική προσφορά.

Οι εναπομείναντες dial up συνδρομητές είναι κυρίως χρήστες που βρίσκονται σε περιοχές που δεν καλύπτονται ακόμη με ADSL πρόσβαση, αλλά και μεμονωμένοι οικιακοί ή εταιρικοί πελάτες που κάνουν λίγες ώρες χρήσης και θεωρούν ότι τους συμφέρει οικονομικά το dial up και επιπλέον δεν θέλουν να χάσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για τέτοιου είδους περιπτώσεις πάντως, μάλλον είναι προτιμότερο είτε η χρήση μίας κάρτας με προπληρωμένο χρόνο πρόσβασης είτε η πρόσβαση με αστική χρέωση, όπου δεν υπάρχει συνδρομή.

Πάντως, η μετάβαση των dial up συνδρομητές στο ADSL συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους λόγους της ταχύτατης ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στο τέλος Ιουνίου υπήρχαν 760.898 ευρυζωνικές συνδέσεις στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση 56% σε σχέση με το τέλος του 2006 και με τις νέες συνδέσεις να φθάνουν στις 45.470 μηνιαίως.

Η εκτίμηση που υπάρχει από αναλυτές της αγοράς είναι ότι η χρήση των dial up συνδέσεων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο την επόμενη διετία και τα PSTN και ISDN modems να εξελιχθούν σε μουσειακό είδος.

Πηγή

Advertisements

2 thoughts on “Οι Ελληνες εγκαταλείπουν τις αργές συνδέσεις dial up

  1. Μα και να θέλεις να κρατήσεις την 56άρα σου δεν μπορείς!! Όταν ανεβαίνω για λίγες μέρες Πειραιά και χρειάζομαι να τσεκάρω mails ..ε με έναν παλιό λογαριασμό dial up που έχω με πετάει κάθε λίγο και λιγάκι έξω!!

  2. Δοκίμασε να βάλεις την εντολή atx στις παραμέτρους του modem. Εγώ φαντάσου έχω μια 56άρα ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗ στη δουλειά και μια 2Mbit (ε όχι και καθαρά…) στο σπίτι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s