Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

ΟΤΕ – Cosmote: Απορρόφηση με διαδικασίες εξπρές

Σχολιάστε

Με μία λακωνικότατη ανακοίνωση χθες η διοίκηση του ΟΤΕ προανήγγειλε την παραίτηση του κ. Μαρτιγόπουλου, ενώ λίγο αργότερα η διοίκηση της Cosmote ανέφερε ότι η παραίτηση θα υποβληθεί σήμερα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι λόγοι της παραίτησης του σχετίζονται με την διαφωνία του με τον κύριο μέτοχο της Cosmote σε θέματα στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το θέμα της συγχώνευσης.Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουρλούμης αντιμετώπιζε τη σθεναρή αντίδραση του κ. Μαρτιγόπουλου, ο οποίος είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στην προοπτική συγχώνευσης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Cosmote. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει και ο δρόμος προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στον Οργανισμό.Με την ενοποίηση του ΟΤΕ με την Cosmote, ο Οργανισμός καθίσταται πιο ελκυστικός για ένα σοβαρό στρατηγικό σύμμαχο, από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ερωτηθείς για το πότε θα τοποθετηθεί αντικαταστάτης του κ. Μαρτιγόπουλου, ο υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, είχε απαντήσει νωρίτερα ότι: «Δεν γνωρίζω, αλλά εκτιμώ ότι σε μία δυο μέρες θα έχει λήξει το ζήτημα».

Εγκριση
Ο υπουργός Οικονομίας όχι μόνο είχε ενημερωθεί αλλά ενέκρινε και τις κινήσεις του ισχυρού άντρα του ΟΤΕ. Κύκλοι της αγοράς ερμήνευαν την κίνηση Βουρλούμη ως μία προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας να βάλει φρένο στις βλέψεις του κ. Α. Βγενόπουλου και της Marfin να αποκτήσει στρατηγική θέση στον ΟΤΕ.

Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, η Marfin θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στα placements που θα ακολουθήσουν.

Τα placements θα επιφέρουν μείωση της κρατικής συμμετοχής από το 28% που βρίσκεται τώρα αλλά με τη διατήρηση του ελέγχου του δημοσίου.Πάντως, πηγές προσκείμενες στη Marfin δηλώνουν πως η MIG θα είναι παρούσα σε κάθε πιθανό placement, ενώ τονίζουν ότι δεν θα σταματήσουν την απόκτηση μετοχών του ΟΤΕ. Ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αναζήτηση της «φόρμουλας« συνένωσης της μητρικής με τη θυγατρική της, χωρίς παράλληλα το Δημόσιο να χάσει τον έλεγχο του ΟΤΕ.

Τρία σενάρια
Όπως ανέφεραν χθες κύκλοι της αγοράς τρία είναι τα βασικά σενάρια για την απορρόφηση της Cosmote, (μαζί με τις επενδύσεις στα Βαλκάνια και την ΓΕΡΜΑΝΟΣ).

Το πρώτο αναφέρεται στην εξαγορά του υπολοίπου ποσοστού 33% της Cosmote από τον ΟΤΕ έναντι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά. Σε αυτή την περίπτωση ο ΟΤΕ θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια μέσω δανεισμού χωρίς να επηρεάσει την πιστοληπτική του ικανότητα.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για ανταλλαγή μετοχών, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ από το 28% στο 24%. Παράλληλα, όμως, θα μειωθεί και το ποσοστού της Marfin που ξεπερνά το 11% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Το τρίτο σενάριο αποτελεί συνδυασμό των δύο προηγουμένων, ώστε το δημόσιο και ο Οτε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.

Στο θέμα παρενέβησαν με δήλωσή τους η υπεύθυνη Οικονομίας και ο υπεύθυνος Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Β. Παπανδρέου και Ντ. Ρόβλιας, που επισήμαναν ότι: «Πίσω από τα διοικητικά μαχαιρώματα στο εσωτερικό του Ομίλου κρύβεται το σχέδιο εκποίησης του ΟΤΕ».

Το χρονικό της κόντρας

Απρίλιος 05
O ΟΤΕ εξαγοράζει περίπου 5% της Cosmote. Εχουν προηγηθεί εκθέσεις αναλυτών όπου προτεινόταν η συγχώνευση. Το ποσοστό του φτάνει το 61,75%

27/2/06
Ο κ. Βουρλούμης επισημαίνει: «Η εξαγορά του 100% της Cosmote θα επανεξετασθεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στον ΟΤΕ».

Δεκέμβριος 06
O κ. Μαρτιγόπουλος διατυπώνει την αντίθεσή του σε πιθανή συγχώνευση – απορρόφηση τονίζοντας ότι δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Cosmote

22/03/07
O κ. Βουρλούμης απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του 100% των μετοχών της Cosmote.

24/05/07
O κ. Μαρτιγόπουλος αναφέρει: «Το δημόσιο θα αποφασίσει τι θα γίνει. Ξέρετε τα αισθήματά μου και την άποψη της διοίκησης».

03/07/07
Ο κ. Βουρλούμης υποστηρίζει ότι ο πλήρης μετοχικός έλεγχος της Cosmote και «η ύπαρξη μίας κοινής μετοχής για τον όμιλο αποτελεί την πιο σωστή λύση».

Πηγή »

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s