Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Ανάληψη κατοχής αρχείου ή φακέλου στα Windows

Σχολιάστε

Σε σκληρό δίσκο ο οποίος είναι σε σύστημα αρχείων NTFS είναι πιθανόν να μην μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αρχεία ή/και φακέλους. Κυρίως στους φακέλους του χρήστη (Τα έγγραφά μου κ.λπ.). Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα μπορέσετε να αποκτήσετε πρόσβαση και δικαιώματα χρήσης των φακέλων.

Σημείωση: Πρέπει να έχετε δικαιώματα διαχειριστή συστήματος στον υπολογιστή που έχετε συνδεθεί (login).

Σε Windows XP Professional η καρτέλα Ασφάλεια εμφανίζεται εάν ξετσεκάρετε την επιλογή Χρήση απλής κοινής χρήσης αρχείων [Συνιστάται] (Use simple file sharing [Recommended]) στο πλαίσιο Ρυθμίσεις για προχωρημένους (Advanced settings) από το μενού Επιλογών φακέλων.

Σε Windows XP Home πρέπει να μπείτε σε Ασφαλή λειτουργία (safe mode) με λογαριασμό χρήστη με δικαιώματα διαχειριστή για να έχετε πρόσβαση στην καρτέλα Ασφάλεια.

Ανάληψη κατοχής φακέλου
1. Κάντε κλικ με το δεξιό κουμπί του ποντικιού στο φάκελο, του οποίου θέλετε να αναλάβετε την κατοχή και κατόπιν κάντε κλικ στην εντολή Ιδιότητες (Properties).
2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Ασφάλεια (Security) και κατόπιν κάντε κλικ στο κουμπί OK στο μήνυμα ασφαλείας (εάν εμφανίζεται).
3. Κάντε κλικ στο κουμπί Για προχωρημένους (Advanced) και στη συνέχεια κάντε κλικ στην καρτέλα Κάτοχος (Owner).
4. Στη λίστα Όνομα (Name), κάντε κλικ στο όνομα χρήστη που χρησιμοποιείτε, στο στοιχείο Administrator εάν είστε συνδεδεμένοι ως διαχειριστές ή κάντε κλικ στην ομάδα Administrators. Εάν θέλετε να αναλάβετε την κατοχή των περιεχομένων αυτού του φακέλου, κάντε κλικ για να επιλέξετε το πλαίσιο ελέγχου Αντικατάσταση κατόχου στα δευτερεύοντα κοντέινερ και αντικείμενα (Replace owner on subcontainers and objects).
5. Κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ. Εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα, όπου όνομα φακέλου είναι το όνομα του φακέλου του οποίου θέλετε να αναλάβετε την κατοχή:
Δεν έχετε το δικαίωμα ανάγνωσης των περιεχομένων του καταλόγου όνομα φακέλου. Θέλετε να αντικαταστήσετε τα δικαιώματα καταλόγου με τα δικαιώματα που σας εξασφαλίζουν πλήρη έλεγχο;
Όλα τα δικαιώματα θα αντικατασταθούν αν πατήσετε το κουμπί «Ναι».

(You do not have permission to read the contents of directory folder name. Do you want to replace the directory permissions with permissions granting you Full Control?
All permissions will be replaced if you press Yes.)
Κάντε κλικ στο κουμπί Ναι (Yes).
6. Κάντε κλικ στο κουμπί OK και στη συνέχεια εφαρμόστε πάλι τα δικαιώματα και τις ρυθμίσεις ασφαλείας που θέλετε για το φάκελο και τα περιεχόμενά του.

Ανάληψη ιδιοκτησίας αρχείου
1. Κάντε κλικ με το δεξιό κουμπί του ποντικιού στο αρχείο, του οποίου θέλετε να αναλάβετε την κατοχή και κατόπιν κάντε κλικ στην εντολή Ιδιότητες (Properties).
2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Ασφάλεια (Security) και κατόπιν κάντε κλικ στο κουμπί OK στο μήνυμα ασφαλείας (εάν εμφανίζεται).
3. Κάντε κλικ στο κουμπί Για προχωρημένους (Advanced) και στη συνέχεια κάντε κλικ στην καρτέλα Κάτοχος (Owner).
4. Στη λίστα Όνομα (Name), κάντε κλικ στην επιλογή Administrator ή κάντε κλικ στην ομάδα Administrators και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Ο Administrator ή η ομάδα Administrators είναι τώρα ο κάτοχος του αρχείου. Για να αλλάξετε τα δικαιώματα στα αρχεία και τους φακέλους που βρίσκονται κάτω από αυτόν το φάκελο, συνεχίστε με το βήμα 5.
5. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη (Add).
6. Στη λίστα Εισαγάγετε τα ονόματα αντικειμένων για επιλογή (παραδείγματα) (Enter the object names to select (examples)), πληκτρολογήστε το λογαριασμό χρήστη ή ομάδας, στον οποίο θέλετε να εκχωρήσετε πρόσβαση στο αρχείο. Για παράδειγμα, Administrator.
7. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.
8. Στη λίστα Ονόματα ομάδων ή χρηστών (Group or user names), κάντε κλικ στο λογαριασμό που θέλετε (για παράδειγμα, Administrator) και στη συνέχεια κάντε κλικ για να επιλέξετε τα πλαίσια ελέγχου των δικαιωμάτων που θέλετε να εκχωρήσετε σε αυτόν το χρήστη. Για παράδειγμα, Πλήρης έλεγχος [Αποδοχή] (Full Control [Allow]). Όταν τελειώσετε με την εκχώρηση δικαιωμάτων, κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Πηγή »
Πηγή »

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s