Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα XP να φύγω.

6 Σχόλια

Για πάρα πολλά χρόνια, η Microsoft κυκλοφορούσε το λογισμικό της (και κυρίως τα Windows και το Office που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο) χωρίς καμία ουσιαστική προστασία κλειδώματος. Και όλοι απορούσαμε: «είναι δυνατόν η παγκόσμια ηγέτιδα του software να μη μπορεί να κλειδώσει -έστω υποτυπωδώς- την ίδια της την πνευματική ιδιοκτησία;». Μετά από ολόκληρες γενιές επιτυχημένων λειτουργικών συστημάτων, μόλις το 2001 η Microsoft αποφάσισε πως είχε έρθει ο καιρός να κάνει ένα καλά μελετημένο βήμα, ξεκινώντας με την υποχρεωτική «ενεργοποίηση» των Windows XP.

Αφού όμως, όπως συνηθίζουμε να λέμε συχνά στην πληροφορική, «ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει», και μιας και το ίδιο της το κλείδωμα απέτυχε πολύ σύντομα να αποδώσει καρπούς, ακολούθησε μιαν άλλη προσέγγιση. Πλέον ο χρήστης του παράνομου λογισμικού δεν αντιμετωπιζόταν ως θύτης αλλά ως θύμα. Έτσι τα Windows άρχισαν να ενημερώνουν ξαφνικά τους χρήστες ότι… έπεσαν θύματα απάτης και πως μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τη Microsoft για αναφέρουν τον προμηθευτή του παράνομου αυτού λογισμικού. Η Microsoft πόνταρε πολλά σε αυτή την προσέγγιση: αφενός απευθυνόταν με συμπαθητικό τρόπο προς τους χρήστες, αναγνωρίζοντας πως δεν φταίνε. Αφετέρου δημιουργούσε ένα τρομοκρατικό κλίμα στους προμηθευτές συστημάτων, εξαναγκάζοντάς τους έμμεσα να μην ρισκάρουν την εγκατάσταση παράνομου λειτουργικού, κινδυνεύοντας να αναφερθούν γι’ αυτό από κάποιον χρήστη ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα η τακτική αυτή ενδυναμώθηκε και με δύο ακόμη στοιχεία: η Microsoft μείωσε κατά πολύ τις τιμές της προς τους προμηθευτές πουλώντας τους μαζικά κλειδιά (τα λεγόμενα Microsoft Action Packs) ενθαρρύνοντάς τους έτσι να εγκαθιστούν νόμιμο και φθηνό λειτουργικό. Παράλληλα, τα Windows δεν κλείδωναν πλέον οπότε και οι χρήστες δεν εκνευρίζονταν άμεσα. Αντιθέτως, το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι τα μη νόμιμα Windows θα ήταν καταδικασμένα σε στασιμότητα: χωρίς πολλές αναβαθμίσεις, χωρίς υποστήριξη, χωρίς φρέσκο λογισμικό από τη μαμά Microsoft. Αυτός κι αν είναι καλός λόγος για να τα αγοράσεις, όταν μιλάμε για τα Windows – το λειτουργικό που είναι εξ’ ολοκλήρου χτισμένο στην έννοια της «αναβάθμισης».

Καθώς λοιπόν το ταγκό χρειάζεται πάντοτε δύο, η Microsoft φαίνεται πως υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο. Και αυτή της η ενέργεια έπεσε στο κενό, καθώς η πρώτη της απόπειρα να κλειδώσει τις αναβαθμίσεις των XP παρακάμφθηκε μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες από την επίσημη πρώτη της. Το θέμα των κλειδωμάτων άρχισε από τότε να πέφτει και πάλι σε δεύτερη μοίρα, καθώς όλη η προσοχή της εταιρίας ήταν στραμμένη στο επερχόμενο λειτουργικό της σύστημα, τα Windows Vista, η κυκλοφορία των οποίων αναβαλλόταν επανειλημμένα.

Τα Windows Vista θα κάνουν τελικώς την πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους στις αρχές του 2007. Εμφάνιση όμως που δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής από την αγορά μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός πως η Microsoft κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τα επιβάλλει στην αγορά. Μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία τους, ο CEO της Acer κάνει τη δήλωση ότι «η βιομηχανία της πληροφορικής απογοητεύτηκε από τα Windows Vista», κλονίζοντας έτσι τα νεύρα της μαμάς Microsoft. Ταυτόχρονα, κολοσσοί της βιομηχανίας όπως η DELL, επανέφεραν την επιλογή για προεγκατάσταση Windows XP στην αγορά νέων συστημάτων μετά από παράπονα πελατών τους για τα Windows Vista.

Γιατί όμως το νέο λειτουργικό της Microsoft θεωρείται τόσο αποτυχημένο;

 • H Microsoft πάντοτε ζητούσε παράλογα χρήματα για τα λειτουργικά της. Είναι όμως η πρώτη φορά στην ιστορία που ζητάει τόσο παράλογα χρήματα. Με την έκδοση Ultimate, που άλλωστε είναι αυτή που όλοι θέλουν, να κοστίζει 600 ευρώ μέχρι πρότινος (160 ευρώ προσφάτως), μάλλον το έχουν χάσει εκεί στο Redmond.
 • Πρόκειται για μία αναβάθμιση που δεν προσφέρει απολύτως κανένα ιδιαίτερο νέο χαρακτηριστικό. Με εξαίρεση ίσως το DirectX 10, την μηχανή γραφικών της Microsoft που αξιοποιείται κυρίως στα παιχνίδια. Όμως δείτε: το DX10 απαιτεί και ανάλογες νέες κάρτες γραφικών που να το υποστηρίζουν, οι τίτλοι παιχνιδιών που το υποστηρίζουν επαρκώς είναι ακόμα ελάχιστοι ενώ η ίδια η Microsoft ανακοίνωσε πως το DX10 θα αντικατασταθεί από το DX10.1 το οποίο είναι ασύμβατο με τις υπάρχουσες κάρτες γραφικών που ενσωματώνουν το DX9 και το DX10. Άρα, ξοδεύουμε για αναβάθμιση του λειτουργικού, για αναβάθμιση καρτών γραφικών, για αναβάθμιση παιχνιδιών μέχρι να έρθει η Microsoft σε λίγους μήνες για να μας πει ότι πρέπει να τα ξαναπληρώσουμε όλα από την αρχή; Παράλογο; Δεν απαντάει.
 • Αν τα Windows XP ήταν απαιτητικά σε hardware όταν κυκλοφόρησαν, τα Windows Vista είναι παράλογα απαιτητικά για τις δυνατότητες που προσφέρουν. Και αν αποφασίσετε να κάνετε μια τέτοια αναβάθμιση, ετοιμαστείτε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αλλάξετε τον υπόλοιπο υπολογιστή σας με την ευκαιρία.

Αν αυτά δεν σας αρκούν, μπορείτε να διαβάσετε ακόμη περισσότερους λόγους εδώ.

Το κερασάκι στην τούρτα, είναι οι πρόσφατες ενέργειές της που ακολουθούν αυτή την εκνευριστική πολιτική των αναβαθμίσεων. Το Windows Live Messenger (ένα κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο προϊόν της Microsoft εδώ και χρόνια που διανέμεται δωρεάν) άρχισε να απαιτεί κι αυτό νόμιμα Windows για την εγκατάστασή του, δίπλα στον Internet Explorer 7, τον Windows Media Player 11 και ένα σωρό άλλα προϊόντα της Microsoft.

Τι σας λένε όλα αυτά;

Εμένα προσωπικά μου λένε ότι τα νεύρα της Microsoft είναι χάλια. Κρόσια. Κουρέλια.

Ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει ότι η Microsoft ζητάει πολλά και δίνει λίγα, χωρίς να προσέχει καθόλου μα καθόλου την ποιότητα του λογισμικού της, πέρα από το όμορφο περιτύλιγμα που συνήθως το περιβάλλει.

Ο κόσμος αρχίζει να στρέφεται όλο και περισσότερο στο Linux. Και η Microsoft το καταλαβαίνει αυτό. Απλώς προσπαθεί να εξαργυρώσει ό,τι με κόπο έχτισε τόσα χρόνια έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.

Το θέμα είναι να το καταλάβουν το συντομότερο και οι προγραμματιστές, οι τρίτες εταιρίες που παράγουν λογισμικό. Γιατί η αγορά έχει αποδειχτεί αμείλικτη. Άλλωστε υπάρχουν άπειρα ελεύθερα προγράμματα ανοιχτού κώδικα στην αγορά που κάνουν εξίσου καλά ό,τι και τα αντίστοιχα εμπορικά. Και όταν το κύμα του Linux σαρώσει μαζικά τους καταναλωτές, ο κόσμος απλά θα απορρίψει ό,τι δεν δουλεύει σε αυτό. Τόσο απλά, μέσα σε μια νύχτα.

Πηγή »

6 thoughts on “Τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα XP να φύγω.

 1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!Εγώ μέχρι τώρα είχα τα xp και είχα σκεφτέι κάποια στιγμή να δοκιμάσω τα linux αλλά μετά σκέφτηκα ότι ίσως θα μου πάρει λίγο χρόνο να το μάθω, και επίσης ότι πιθανόν να κάποια προγράμματα μπορεί να μην υπάρχουν για τα linux άλλαξα γνώμη.
  Τώρα δοκιμάζω τα vista,προς το παρόν δεν έχω κάποιο πρόβλημα αλλά αν αρχίζουν να με ταλαιπωρούν θα φάνε σουτ και θα ξαναγυρίσω στα xp!

 2. φίλε εκτος απο ασχετος εισαι και κομπλεξικος.

 3. Τι είναι το Leopard ?? (άσχετη! ;))

 4. To Lepoard είναι είναι η κωδική ονομασία της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος MacOS X για υπολογιστές Apple.
  βλ. http://www.apple.com/macosx

 5. ρε παιδια τα windows μοθ ζητανε εναν 25 ψηφιο αριθμο για να ενεργοποιηθουν λεει!που μπορω να το βρω?γιατι σε 30 μερεσ θα κλεισουν ετσι λεει το συστημα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s