Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Ίντερνετ καφέ: Οι σύγχρονες αλάνες

4 Σχόλια

Μπορείτε να θυμηθείτε πότε είδατε για τελευταία φορά αλάνα; Έχετε προσέξει ότι τα καλοκαίρια οι συνοικιακοί δρόμοι έχουν ησυχάσει από τις παιδικές φωνές, τα κυνηγητά και τα παιχνίδια; Η αστικοποίηση, τα λιγότερα παιδιά ανά οικογένεια, ακόμη και τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην πόλη ίσως να ευθύνονται εν μέρει για το ότι τα – λιγότερα σε σχέση με παλιότερα – παιδιά δεν βγαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες.Φυσικά, τα παιδιά δε σταμάτησαν να παίζουν. Ακολουθώντας ίσως τις επιταγές της τεχνολογίας, οι «αλάνες» της σύγχρονης πόλης εδώ και κάποια χρόνια έχουν μεταφερθεί στους κλειστούς χώρους με τον χαμηλό φωτισμό και τις πολλές οθόνες των ίντερνετ καφέ, εκεί που οι «καουμπόυδες και ινδιάνοι» της νέας χιλιετίας φιλοξενούνται σε server και η μάχη του καλού ενάντια στο κακό είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο.Από τις αλάνες στις… αLANες

Μπαίνοντας σε ένα ίντερνετ καφέ, ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε δεκάδες υπολογιστές σε παράταξη, o αριθμός των οποίων μπορεί να φτάσει και σε… τριψήφιο στα καταστήματα των γνωστών αλυσίδων. Ο φωτισμός στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι χαμηλός ώστε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις στις οθόνες, ενώ οι αφίσες και η διακόσμηση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τον gaming χαρακτήρα των μαγαζιών.

Ένα ίντερνετ καφέ θα πρέπει να καλύπτει κάποιες βασικές απαιτήσεις των θαμώνων του: Να έχει καλές και γρήγορες συνδέσεις ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση (latency/lag) στην επικοινωνία των υπολογιστών με τους server του εκάστοτε παιχνιδιού. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει ποικιλία παιχνιδιών σε κάθε υπολογιστή ώστε να καλύπτει όλες τις προτιμήσεις και τέλος να διαθέτει ενημερωμένους υπολογιστές από πλευράς λογισμικού και εξοπλισμού σε κάρτες γραφικών και ήχου.

Αναλόγως την ώρα της ημέρας και όσο πλησιάζει το βράδυ γίνεται πιο δύσκολο να υπάρξει άμεσα διαθέσιμος υπολογιστής, αφού από το απόγευμα και μετά, που συμπίπτει με το τέλος του σχολείου ή την απογευματινή – βραδινή βόλτα, η προσέλευση του νεαρόκοσμου αυξάνεται κατακόρυφα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θαμώνων στα ίντερνετ καφέ είναι 14-17 ετών, αν και στην επίσκεψη μας σε κάποια ίντερνετ καφέ συναντήσαμε και παιδιά δώδεκα και δεκατριών ετών, αλλά και κάποιους, που το νεανικό περιβάλλον του μαγαζιού δεν έκρυβε την τρίτη, τουλάχιστον, δεκαετία της ζωής τους. Οι νεαροί έρχονται σε παρέες των δύο ή τριών ατόμων για να παίξουν κάποιο παιχνίδι, είτε στο εσωτερικό δίκτυο (LAN / Local Area Network) του ίντερνετ καφέ ή σε κάποιον από τους server του παιχνιδιού στο εξωτερικό.

Αυτοί φαίνεται ότι αποτελούν και την πλειοψηφία των επισκεπτών των ίντερνετ καφέ που θα έρθουν «για δύο ή τρεις ώρες, για τον χαβαλέ» όπως μας ανέφεραν στην επίσκεψη μας σε ένα από τα πολλά ίντερνετ καφέ της Καλλιθέας. Μάλιστα, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα ενασχόλησης με το ίδιο παιχνίδι στο σπίτι, πολλοί προτιμούν να πάνε σε ένα ίντερνετ καφέ με παρέα για να παίξουν με τους φίλους τους στο δίκτυο του καταστήματος.

Οι «καμένοι»

Δεν ανήκουν όλοι όμως σε αυτή την κατηγορία. Υπάρχουν και οι λεγόμενοι «καμένοι», εκείνοι που περνούν υπερβολικά πολλές ώρες σε ένα ίντερνετ καφέ, έξι, επτά και σε μερικές περιπτώσεις περισσότερες ώρες. «Ο μέσος όρος παραμονής είναι περίπου έξι ώρες» μας εξήγησε η Μαρία Λ., υπάλληλος σε ίντερνετ καφέ. «Το πρωί και το μεσημέρι έρχονται οι μικρότεροι κυρίως και το βράδυ έρχονται οι καμένοι».

Συνήθως παίζουν κάποιο από τα MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game ή παιχνίδι ρόλων όπως αναφέρεται συχνά) που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Το πιο διάσημο από αυτά ακούει στον τίτλο World of Warcraft, με αριθμό παικτών που ξεπερνούν τα εννέα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ενώ εξίσου γνωστά θεωρούνται τα Lineage και Lord of the Rings Online.

Ο εθισμός υπάρχει

«Έχω ακούσει για τον εθισμό στα παιχνίδια αυτά, αλλά δε νομίζω ότι θα το πάθω» απαντά ο Αλέξης, 16 ετών, στη σχετική ερώτηση μας, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα του από την οθόνη. «Δεν είμαστε τίποτα κολλημένοι, ερχόμαστε με την παρέα μας, παίζουμε παιχνίδια που μας αρέσουν κι αυτό είναι όλο» συμπληρώνει ο 17χρονος Πέτρος που κάθεται στον διπλανό υπολογιστή.

Έρευνες ωστόσο που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και η πραγματικότητα δείχνουν ότι εθισμός μπορεί να υπάρξει και είναι μάλιστα πολύ σοβαρής μορφής. Ο χαρακτήρας των παιχνιδιών αυτών έχει απασχολήσει ερευνητές, γιατρούς αλλά και τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να γυρνούν στο σπίτι ξημερώματα αρκετές φορές, να χάνουν τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά τους και να μην συμμετέχουν σε συζητήσεις παρά μόνο όταν αφορούν το εκάστοτε παιχνίδι.

Οι απόψεις σχετικά με τον τρόπο που επιδρούν τα παιχνίδια στην ανθρώπινη ψυχολογία απασχολούν έντονα την επιστημονική κοινότητα, με κάποιους να θεωρούν ότι ο εν λόγω εθισμός είναι το αποτέλεσμα βαθύτερων αιτιών που προϋπάρχουν στον ψυχισμό του ατόμου, ενώ άλλους να τηρούν μια πιο αυστηρή στάση θεωρώντας τα παιχνίδια αυτά την αιτία πρόκλησης των διαταραχών εθισμού.

Πηγή »

Advertisements

4 thoughts on “Ίντερνετ καφέ: Οι σύγχρονες αλάνες

  1. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Είναι άλλο το να εξυπηρετούμαστε από την τεχνολογία και άλλο να γινόμαστε υπηρέτες της. Έχω ακούσει αυτήν την ορολογία «καμένος» για άτομα που ξημεροβραδιάζονται σε αυτά τα μέρη….Πράγματι οι αλάνες γίνανε αLANες (LAN είναι το τοπικό δίκτυο υπολογιστών). Έτσι η μπάλα που παίζαμε καταργήθηκε, αποσύρθηκε και τη θέση της την πήρε η virtual μπάλα. Βασικά πολλούς νέους έχει πάρει η μπάλα με τη μεταφορική έννοια. Σημεία των καιρών; Τα κακά της ψηφιακής εποχής; Η έλλειψη μέτρου; Το εσωτερικό μας κενό που πάμε να το καλύψουμε με τρόπους τεχνικούς, τεχνολογικούς και όχι φυσικούς; Δεν είναι κακή η τεχνολογία. Κακή πολλές φορές γίνεται η χρήση της….
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

  2. Ασε άσε.Κάθε μέρα τα βλέπω τα καμμένα σε ένα ίντερνετ καφέ κάτω απο το σπίτι μου.Σαν αποβλακωμένα είναι.16 και 17 χρονών παιδιά.Αντί να ψάχνουν καμία γκομενίτσα να γουστάρουν κάθονται και καίγονται με παπαριές παιχνίδια.Αλλά και εδώ οι γυναίκες φταίνε.Δεν τους κάθονται φαίνεται ή κάνουν τις δύσκολες.Αν και έχω παράδειγμα κοπέλας που καίγονταν με ένα παιχνίδι που το έπαιζε on-line για μέρες!Είμασταν μαζί ιστιοπλοϊα και έφερνε και το λάπτοπ μαζί της για να μπορεί να παίζει.Πηγαινε σε τουρνουά στην Αθήνα και στην Πάτρα και έπαιζε με άλλους για μέρες.Οτι να ΄ναι.Πόσες φορές μου ήρθε να την πετάξω στη θάλασσα…

  3. Καλημέρα! Πολύ καλό πόστ! Πολύ έξυπνος τίτλος!

  4. Καλησπέρα

    Θα συμφωνήσω με τις απόψεις όλων. Η πληροφορική είνα ιη δουλειά και το hobby μου μαζί. Αλλά τα παιδικά χρόνια με τους ελεύθερους χώρους όπου παίζαμε δεν τα αλλάζω ούτε με το καλύτερο pc/gadget του κόσμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s