Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Κατάχρηση του Διαδικτύου από το 20% των εφήβων

Σχολιάστε

Του Τάσου Σαραντη
sarantis@pegasus.grΣήμα κινδύνου για την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου από εφήβους εκπέμπουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα σε σχολεία της Αττικής.Ενημερώνοντας την επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας, που ασχολήθηκε με το θέμα «νοσηλεία νέων με εξάρτηση από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές», οι καθηγητές παρουσίασαν έρευνα σύμφωνα με την οποία, το 1% των εφήβων παρουσιάζει εθισμό στο Διαδίκτυο, ενώ το 20% ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για κατάχρηση του Διαδικτύου.Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το κατά πόσο υπάρχει πραγματικός «εθισμός» στο Διαδίκτυο, οι ερευνητές όρισαν ως εθισμό τη χρήση του Ιντερνετ για πάνω από 5 ώρες ημερησίως.

«Η χρήση του Διαδικτύου περισσότερο από 10 ώρες εβδομαδιαίως θέτει σε κίνδυνο το παιδί για εθισμό, γι αυτό και δεν πρέπει να ασχολείται πάνω δύο ώρες ημερησίως», είπε η Αρτεμη Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».

Και παρενόχληση
Οπως ανέφερε η κ. Τσίτσικα και ο διευθυντής της Μονάδας Δημήτρης Καρατζαφέτης, τα στοιχεία δείχνουν ακόμα ότι το 4% των παιδιών έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου. Σε γενικές γραμμές τα αγόρια φαίνεται ότι προτιμούν τα παιχνίδια με βίαιους χαρακτήρες, ενώ τα κορίτσια ασχολούνται κυρίως με ψώνια και δωμάτια συζήτησης.

Τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 20 παιδιά με συμπτώματα εθισμού στο Διαδίκτυο, τα οποία ζουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό προφίλ.

Οσο αφορά τους λόγους που κάνουν έναν έφηβο να παθιάζεται με το Διαδίκτυο, οι ερευνητές επιρρίπτουν ευθύνες στις οικογένειες που δεν προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για εκτόνωση της ενεργητικότητάς τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων στην Αττική ηλικίας 15-16 ετών, στο οποίο συμμετείχαν 252 αγόρια και 277 κορίτσια.

Χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου
53,4% χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους.

 • 26% ανέφεραν καθημερινή χρήση και 8% χρήση μεγαλύτερη από 20 ώρες εβδομαδιαίως.
 • Τα αγόρια χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια.
 • Θετικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν και μεταξύ χρήσης Διαδικτύου και παραβατικότητας, καθώς και ανάπτυξης δυσλειτουργικών σχέσεων με τους συνομηλίκους.
 • Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο το 1% από τους εφήβους του δείγματος είχαν εθιστεί με το Ιντερνετ και το 18,2% παρουσίαζαν συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση (κατάσταση πριν από τον εθισμό).
 • Ο πιο συχνός λόγος χρήσης του Διαδικτύου ήταν τα διάφορα παιχνίδια 55,2%.
 • Το 4,2% του δείγματος είχαν δεχτεί απειλές μέσω διαδικτύου.
 • Υπήρξε θετική συσχέτιση της χρήσης Διαδικτύου και της διάσπασης προσοχής.
 • Πηγή »

  Advertisements

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s