Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Εμίρηδες και στη Forthnet

Σχολιάστε

Προ των πυλών εκτιμάται ότι είναι ένα νέο κύμα ανακατατάξεων με εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά.
Τις εξελίξεις πυροδοτεί και η έλευση νέου βασικού μετόχου στη Forthnet, της Εmirates Ιntegrated Τelecommunications Company (ΕΙΤC), η οποία αναμένεται να αποκτήσει εντός της εβδομάδας τουλάχιστον 20% της ελληνικής εταιρείας έναντι 90 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ξένα funds βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά εξετάζοντας τη συμμετοχή τους σε ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Και τηλεόραση
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η προερχόμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Εmirates θα προχωρήσει, με όχημα τη Forthnet, σε μεγαλύτερες κινήσεις. Στην αγορά τηλεπικοινωνιών δεν αποκλείουν η επόμενη κίνηση να σχετίζεται με την εταιρεία που κατέχει το ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο Νova, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Forthnet. Μια τέτοια κίνηση θα αναδείξει τη Forthnet σε ισχυρό παίκτη των τηλεπικοινωνιών, καθώς η Νova διαθέτει μεγάλο αριθμό συνδρομητών- γύρω στους 370.000- αλλά και «περιεχόμενο». Η προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «θα αλλάξει το παιχνίδι στις τηλεπικοινωνίες».
Σαουίρις Νο 2!
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ταυτότητα της εταιρείας, το γεγονός δηλαδή ότι η ΕΙΤC είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο χώρο, ενισχύει την εκτίμηση ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις στην ελληνική αγορά. Ανάλογη άλλωστε πορεία ακολούθησε ο Αιγύπτιος κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος μετά την εξαγορά της Wind (πρώην ΤΙΜ) προχώρησε σε εξαγορά της Τellas ενδυναμώνοντας τη θέση του ομίλου του στην ελληνική αγορά. Άλλωστε, όσοι δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες γνωρίζουν ότι η τηλεπικοινωνιακή κίνηση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και μεταξύ Ευρώπης και Ασίας υπόσχεται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και η Ελλάδα αποτελεί στο τρίγωνο αυτό κομβικό σημείο.
Άλλες εταιρείες
Όσον αφορά τις άλλες εταιρείες, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι με τις κινήσεις τους το επόμενο διάστημα θα συμβάλουν στην αλλαγή του χάρτη της αγοράς. Φέρουν μάλιστα ως παράδειγμα την Ηellas on Line. Είναι, άλλωστε, δηλωμένη η πρόθεση της διοίκησης της ΗΟL να προχωρήσει σε νέες εξαγορές.
Ενδιαφέρον- διεργασίες

Στην αγορά δεν αποκλείουν να δούμε νέες τοποθετήσεις από funds του εξωτερικού σε εταιρείες από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Στη Νet Οne, για παράδειγμα, έχει τοποθετηθεί fund της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ Ρaribas. Αλλά και στην περίπτωση της Νova ενδιαφέρον έχουν επιδείξει μεγάλα funds του εξωτερικού. Εξάλλου, οι πωλητές του μεριδίου που αναμένεται να αποκτήσει η αραβική εταιρεία στη Forthnet, τα funds Νovator Εquities και Cycladic Catalyst Μaster Fund, έχουν ήδη καταγράψει σημαντικές υπεραξίες από τη συμμετοχή τους στην ελληνική εταιρεία. Σήμερα τα ποσοστά των δύο αυτών funds είναι 10,21% και 5,82% αντίστοιχα μετά τη σταδιακή μείωση του ποσοστού τους μέσα στο 2007. Για να φθάσει η συμμετοχή του νέου μετόχου στο 20% απαιτείται επιπλέον 4%, το οποίο φέρεται ότι θα πουλήσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 11,45%, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πράσινο φως από την ελληνική κυβέρνηση για την πώληση.

Πηγή »

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s