Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Η εποχή των 100 Μbps

Σχολιάστε

Οι οπτικές ίνες μπαίνουν στη ζωή μας και αλλάζουν την επικοινωνία
Οι διαθέσιμες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων δείχνουν να μην είναι ποτέ αρκετές για τους χρήστες. Ακόμη και τα 10 – 12 «πραγματικά» Mbps που μπορεί να προσφέρει μία σύνδεση ADSL 2+, που είναι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά, ίσως να μην αποδειχθούν αρκετά για την κάλυψη των απαιτήσεων των χρηστών στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον. Ιδίως αν οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις αρχίσουν να χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχόμενου υψηλής ευκρίνειας, όπου η μίνιμουμ απαίτηση είναι τα 10 Mbps ανά κανάλι.Υπό αυτό το σκεπτικό, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών, που προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 100 Mbps.

Τέτοιου είδους συνδέσεις προσφέρονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα, ενώ ετοιμάζονται και άλλα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Σουηδία, Δανία). Στο «παιχνίδι» ενδέχεται να μπει και η Ελλάδα, εφόσον οι προθέσεις του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα, γίνουν πραγματικότητα.

Τα πλεονεκτήματα
Το μεγάλο πλεονέκτημα των δικτύων οπτικών ινών είναι η δυνατότητα να διακινούνται μέσα από αυτά τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε εντυπωσιακά υψηλές ταχύτητες.

Αυτό που έχει σημασία είναι πού καταλήγει το δίκτυο οπτικών ινών. Η μία εκδοχή είναι στο οικοδομικό τετράγωνο (FTTP) σε ένα ειδικό κουτί, από το οποίο γίνεται η διανομή στα γύρω κτίρια. Μία δεύτερη εκδοχή είναι να φθάνει στο κτίριο (FTTB), ενώ η τρίτη είναι να έρχεται μέχρι το σπίτι του χρήστη (FTTH). Οσο πιο κοντά φθάνει στον χρήστη, τόσο υψηλότερες μπορεί να είναι οι πραγματικές ταχύτητες, με το ανάλογο βέβαια οικονομικό τίμημα.

Οσον αφορά τη χρησιμότητα μίας σύνδεσης των 100 Mbps, προς το παρόν, ουσιαστική σημασία έχει στις υπηρεσίες video και μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας. Ομως, το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι, αν υπάρχουν οι υποδομές, κάνουν την εμφάνισή τους και οι αντίστοιχες εφαρμογές.

Ενα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η βιντεοτηλεφωνία ή τα on line παιχνίδια, όπου ο χρήστης θα έμπαινε σε έναν τρισδιάστατο εικονικό κόσμο. Μία άλλη εφαρμογή θα μπορούσε να είναι η τηλε-εκπαίδευση ή οι εικονικές «εκκλησίες του δήμου». Εφαρμογές που μοιάζουν ότι έχουν βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων.

1 ΕΚ. ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Πάνω από 1 εκατ. έφθασαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις στη χώρα μας στο τέλος του 2007. Συγκεκριμένα, το νούμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ήταν 1.017.000 και το ποσοστό της αύξησης σε σχέση με το 2006 ήταν 108%.

13% ΑΥΞΗΣΗ
Αυξητική τάση δείχνει να υπάρχει στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Ερευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες αναφέρει ότι στο α τρίμηνο του 2007, on line αγορές είχε πραγματοποιήσει το 13%, ποσοστό αυξημένο κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2006.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Από 3 Μαρτίου μέχρι 17 Μαϊου θα μπορούν οι αριστούχοι (20%) πρωτοετείς φοιτητές να χρησιμοποιήσουν την επιδότηση των 500 ευρώ για να αποκτήσουν φορητό υπολογιστή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λάβουν την ειδική ενημερωτική επιστολή που περιλαμβάνει έναν «προσωπικό κωδικό».

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
«Ξεμπλόγκαρε» ονομάζεται ο μαθητικός διαγωνισμός που διοργανώνει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού και αγορά τη δημιουργία blogs. Η υποβολή συμμετοχών ξεκινά αύριο και τελειώνει στις 16 Μαϊου, ενώ υπάρχουν και χρηματικά έπαθλα που φθάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΑΣ
dmallas@hol.gr

Πηγή »

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s