Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Νομικό «μπλόκο» στους bloggers

Σχολιάστε

Σε αλλαγή των κανόνων λειτουργίας του ελληνικού Internet προχωρεί η κυβέρνηση με ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων που θα φέρει σταδιακά προς ψήφιση. Αφετηρία της σχετικής δημόσιας συζήτησης αποτέλεσε περισσότερο η υπόθεση του press-gr και των blogs στα τέλη του χειμώνα και λιγότερο οι κατά καιρούς αποκαλύψεις για ελληνικά κυκλώματα που διακινούν περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας μέσω Internet ή η εμφάνιση στην Ελλάδα κρουσμάτων εφηβικής εξάρτησης από το Διαδίκτυο.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν έχουν δύο άξονες. Αφενός αυτόν του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, και αφετέρου ένα πλέγμα διατάξεων, που θα αφορά άλλα επιμέρους ζητήματα. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, ο οποίος προκάλεσε την άμεση αντίδραση μιας μερίδας των μπλόγκερ, που απαντούν σήμερα με συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Περιεχόμενο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν έχει παραδοθεί στα χέρια του υπουργού.

Οσον, δε, αφορά το περιεχόμενο και τις αρχικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μπλογκ, η προ μηνός δήλωση του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν προβληματική την εφαρμογή ενός νόμου που θα βάζει κανόνες προετοιμάζει το κλίμα για μια μάλλον περισσότερο «μαλακή» ρύθμιση.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο ΕΤ.Κ, πάνω από το σύνολο της λειτουργίας του Διαδικτύου στην Ελλάδα έχει σκύψει, από το περασμένο φθινόπωρο, η Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, η οποία καταλήγει στη σύνταξη μιας γενικής έκθεσης με προτάσεις διορθωτικών παρεμβάσεων, που θα αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για το παραπέρα νομοθετικό τους έργο.

Σε δηλώσεις του στον ΕΤ.Κ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Αδραχτάς εστίασε στο πρόβλημα της εξάρτησης παιδιών και εφήβων από τη χρήση του Διαδικτύου. Οι διαπιστώσεις που γίνονται στην έκθεση απευθύνονται κυρίως προς το υπουργείο Υγείας -με την εισήγηση να χαρακτηριστεί «ασθένεια» ο εθισμός στο Internet- αλλά και προς άλλα υπουργεία, αφού προτείνονται ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των Internet cafe, την εκπαίδευση καθηγητών και δασκάλων και την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονιών.

Ειδικότερα, προτείνεται να ενισχυθεί η κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που αντιμετωπίζει ήδη αρκετά περιστατικά εξάρτησης παιδιών από το Διαδίκτυο και να δημιουργηθούν και άλλες τέτοιες μονάδες στη Θεσσαλονίκη -όπου ήδη παρακολουθούνται ιατρικά αντίστοιχα περιστατικά- αλλά και σε άλλες όμως πόλεις, όπως η Πάτρα. Διατυπώνεται, επίσης, η σκέψη να αξιοποιηθεί η εμπειρία του ΟΚΑΝΑ στην προσπάθεια της απεξάρτησης.

Στο πεδίο της πρόληψης προτείνεται στους ήδη 400 δασκάλους και καθηγητές που έχουν εκπαιδευτεί να προστεθούν πολλοί περισσότεροι.

Κανόνες λειτουργίας
Για τη λειτουργία των Internet cafe -τα οποία σήμερα είναι ανοιχτά σε 24ωρη βάση- η εισήγηση θέτει ωράρια και απαγόρευση στην είσοδο ανηλίκων, με όριο την ηλικία των 15 ή 16 χρόνων, και ταυτόχρονα προτείνει να καταγράφονται τα στοιχεία και ο χρόνος παραμονής των πελατών.
Εάν εφαρμοστεί η τελευταία αυτή πρόταση, θα σημάνει μια μεγάλη «ήττα» των χρηστών του Internet στη μάχη για τη διατήρηση της ανωνυμίας τους, αν και από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις φαίνεται ότι για την ώρα απουσιάζει η «καυτή πατάτα» της απόλυτης γνωστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη.

Στο θέμα αυτό μπορεί να υπάρχει πολιτική βούληση -την οποία με την υπόθεση του press-gr είχε διακηρύξει η κυβέρνηση-, αλλά δεν φαίνεται ότι είναι εφικτή η διακομματική συναίνεση και θεωρείται βέβαιη η κάθετη αντίθεση της κοινότητας των χρηστών του Internet.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος παραπέμπουν στη νομοθετική εμπειρία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν επιβάλει απόλυτη διαφάνεια στην κίνηση των χρηστών του Internet. Τα ηλεκτρονικά ίχνη καταγράφονται διαρκώς και φυλάσσονται σε αρχεία για δύο συνήθως χρόνια, με δυνατότητα ανάγνωσής τους έπειτα από εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου.

Αυτό άλλωστε ήταν και το εμπόδιο στο οποίο είχαν σκοντάψει το Φεβρουάριο οι δικαστικές έρευνες για το press-gr, όταν φτάνοντας στο κατώφλι της Βουλής διαπιστώθηκε ότι το Κοινοβούλιο δεν τηρεί σχετικό αρχείο.

Οπως μάλιστα αναφέρεται, στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες καταγράφονται τα στοιχεία και τα ίχνη των επισκεπτών του Διαδικτύου ακόμη και όταν χρησιμοποιούν την ασύρματη πύλη του Wi-Fi -και στα δωρεάν Hot Spot- αλλά και όταν επισκέπτονται κάποιο Ιnternet cafe.

Πηγή »

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s