Νέα και ειδήσεις από το χώρο της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και λύσεις σε συχνά προβλήματα

Κλείδωμα φακέλου με κωδικό στα Windows

Σχολιάστε

Ωραία…με τα χρόνια ο αριθμός των εγγράφων μας αυξήθηκε, οι εικόνες – φωτογραφίες που προστέθηκαν εμπλούτισαν τη συλλογή μας… Μήπως ήρθε η ώρα να κλειδώσουμε κάποιον φάκελό μας καθώς θέλουμε να είναι μόνο για προσωπική χρήση;

Εννοείται απλό κλείδωμα, με κάποιο κωδικό πρόσβασης, χωρίς να μπλεχτούμε με κρυπτογραφήσεις και άλλα τέτοια κουλά (!).

Δυστυχώς…ναι δυστυχώς τα Windows ΔΕΝ έχουν ενσωματωμένη τέτοια δυνατότητα. Να κλειδώσεις δηλαδή κάποιον φάκελο με κωδικό πρόσβασης.

Ψάχνοντας για κάποια λύση «έπεσα» σε μια γνωστή αλλά εμπορική εφαρμογή (το Folder Guard ») αλλά είπαμε…εμπορική! Δωρεάν κανείς;

Βρήκα ακόμα μία λύση, με δωρεάν εφαρμογή (την TrueCrypt ») που είναι και open source αλλά πρόκειται για λύση με κρυπτογράφηση, δυνατότητα δημιουργίας κρυπτογραφημένου partition κ.α.

Μία λύση που ανακάλυψα (σιγά θα βρεις!) είναι η δωρεάν εφαρμογή της Microsoft (πάααλιιι;;;) που ονομάζεται Microsoft Private Folder. Η εφαρμογή είναι λιγάκι παλιά βέβαια (του 2006) και ήδη η εταιρεία την απέσυρε καθώς πολλοί administrators διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν θα μπορούσαν να είχαν

καλύτερο έλεγχο στα εταιρικά δίκτυα. Δημιουργεί έναν φάκελο όπου εκεί μπορείτε να μεταφέρετε – αποθηκεύσετε τα αρχεία που θέλετε να είναι κλειδωμένα.

Το λογισμικό προορίζεται για χρήστες γων γνήσιων windows αν και μπορεί να γίνει εγκατάσταση χρησιμοποιώντας την παράμετρο /quiet όταν τρέξετε το αρχείο MSPF10ENU.msi (εγκατάσταση χωρίς την παρέμβαση του χρήστη και στη συνέχεια επανεκκίνηση).

Download:
Link 1 »
Link 2 »

Μετά τη λήψη του αρχείου και την εγκατάσταση της εφαρμογής, δημιουργείται ένα εικονίδιο στην Επιφάνεια Εργασίας με όνομα My Private Folder.

Στην πραγματικότητα δημιουργείται ο φάκελος στη διαδρομή: c:documents and settingsusernameMy Private Folder

Στη συνέχεια με διπλό κλικ στο εικονίδιο τρέχει ο οδηγός δημιουργίας του προσωπικού φακέλου και το κλείδωμά του με κωδικό πρόσβασης.

Πλέον, με διπλό κλικ ζητείται ο κωδικός πρόσβασης στο φάκελο και με το σωστό κωδικό ο φάκελος ξεκλειδώνει. Εμφανίζεται επίσης και στο tray (γραμμή ειδοποιήσεων) εικονίδιο της εφαρμογής με επιπλέον επιλογές και επιλογή για κλείδωμα του φακέλου.

Στην επιλογή Options -> Idle Time Before Auto-Lock μας δίνεται η δυνατότητα αυτόματου κλειδώματος του φακέλου μετά από xxx λεπτά χωρίς πρόσβαση σε κάποιο αρχείο του (αδράνεια).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s