e-trikala

Συνέντευξη του Αντιδήμαρχου Τρικκαίων στο adslgr.com, για τα αποτελέσματα της πρώτους – παννελαδικά – προσπάθειας για παροχή δωρεάν ευρυζωνικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Πριν περίπου ένα χρόνο ένας περιφερειακός Δήμος, ο Δήμος Τρικκαίων, έκανε την έκπληξη προσφέροντας στους Δημότες του δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο την στιγμή που η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της ευρυζωνικά βήματα.

Είναι ένα καινοτόμο project για τα ελληνικά δεδομένα που θα μπορούσε να μειώσει το ψηφιακό χάσμα και να υποστηρίξει την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Κατά πόσο όμως μπορεί να σταθεί ο όρος δωρεάν όταν μάλιστα πρόκειται για πρόσβαση στο Ίντερνετ; Πως μπορεί ο Δήμος να αξιοποιήσει το δίκτυο του και να ανεβάσει τον πήχη όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα προσφέρει μέσα από αυτό;

Σε αυτά και άλλα σημαντικά ερωτήματα θα μας απαντήσει ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην συνέντευξη που ακολουθεί.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σε σχέση πάντα με του Ευρωπαίους εταίρους μας;κ.Δ.Π: Καταρχήν ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον του aDSLgr.com για το εγχείρημα των Τρικάλων.Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε χρήση ευρυζωνικών δικτύων σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποια βήματα, βέβαια δεν έχω πρόχειρα τα ποσοστά, αλλά ξέρω πως έχει αρχίσει πλέον να αυξάνεται ο αριθμός χρήσης ADSL στην Ελλάδα, κυρίως σε αστικά κέντρα. Μείναμε πίσω γιατί καταρχήν δεν υπήρχαν υποδομές.Την εποχή που η Αθήνα είχε ADSL,στην πόλη μας, δεν υπήρχαν συνδέσεις ή υπήρχαν πάρα πολύ μετρημένες. Πλέον αρχίζουν και αναπτύσσονται όλα αυτά, πράγμα το οποίο νομίζω θα μας δώσει τη δυνατότητα σε λίγα χρόνια να χαρούμε όλοι την δυνατότητα των ευρυζωνικών δικτύων και των υπηρεσιών που περνούν πάνω από αυτά. Θέλει δουλειά όμως από όλους μας και νομίζω πως ο Δήμος Τρικκαίων με τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα μέσω την Κοινωνίας την Πληροφορίας αλλά και με δικούς του πόρους κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το «δωρεάν» Ίντερνετ των Δήμων δεν είναι πραγματικά δωρεάν μιας και ο Δήμος μπορεί να χρεώσει έμμεσα τους δημότες του (πχ μέσω δημοτικών τελών). Αυτή την πρακτική θα την υιοθετήσει ο Δήμος Τρικάλων βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα;κ.Δ.Π: Καταρχήν το δωρεάν Ίντερνετ στα Τρίκαλα είναι δωρεάν χωρίς εισαγωγικά. Είναι δωρεάν γιατί ούτε σε τέλη υπάρχουν κρυφές χρεώσεις ούτε θα έπρεπε να υπάρχουν και ούτε υπάρχει λόγος σοβαρός να υπάρξουν.Το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένα κόστος εγκατάστασης, όχι σημαντικό και πλέον όλοι μας ξέρουμε πως η τεχνολογία και τα υλικά έχουνε βγει στην αγορά με ικανοποιητικές (λογικές) τιμές. Το τηλεπικοινωνιακό κόστος χρήσεως των γραμμών το έχουν επωμιστεί οι χορηγοί μας αλλά και οι γραμμές που ούτως ή άλλως ο Δήμος είχε και έχει για τη λειτουργιά του.Άρα λοιπόν μιλάμε μόνο για το κόστος χρήσεως των μηχανημάτων και το κόστος του προσωπικού το οποίο ασχολείται με αυτό. Θεωρώ πως το κόστος αυτό είναι μικρο και είναι κόστος το οποίο σίγουρα ο Δήμος μπορεί να αναλάβει προκειμένου να προχωρήσει ένα τόσο καινοτόμο έργο όπως ήταν το πρώτο δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει σκέψη και ούτε πρόκειται στο μέλλον οι δημότες των Τρικάλων να πληρώσουν το ασύρματο Ίντερνετ. Ήταν, είναι και θα είναι δωρεάν.
  • Ποιοι είναι οι πόροι χρηματοδότησης και κατά πόσο μπορεί να τροποποιηθούν στο μέλλον δεδομένου των αυξημένων αναγκών είτε σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό είτε σε τεχνολογικό εξοπλισμό;κ.Δ.Π: Οι πόροι στο μεγαλύτερο βαθμό για τα έργα πληροφορικής στην πόλη είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”. Η αλήθεια είναι πως το ασύρματο δίκτυο-Ίντερνετ δεν ξεκίνησε από την “Κοινωνία της Πληροφορίας”. Τα χρήματα για να χτίσουμε το δίκτυο αυτό τα εξοικονομήσαμε από ιδιωτικούς πόρους, δηλαδή από άλλα προγράμματα ή από άλλες χρηματοδοτήσεις που ο Δήμος παίρνει (Δημοτικούς-Εθνικούς πόρους) αλλά ούτως ή άλλως είναι ένα μικρο κόστος σε σχέση με τον εσωτερικό προϋπολογισμό του Δήμου.Από εκεί και πέρα, το μέλλον θεωρώ πως θα είναι σαφώς καλύτερο για το δίκτυο μας κι αυτό γιατί μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας μέχρι το καλοκαίρι του 2007 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ο οποίος θα τοποθετήσει οπτική ίνα στα Τρίκαλα. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο τώρα περνάμε μέσα από τις κεραίες μας για να φτάσει στον τελικό αποδέκτη, θα μπορέσει ο κύριος κορμός του δικτύου πλέον να κουμπώσει πάνω στην οπτική ίνα η οποία θα περάσει μέσα από την πόλη και θα είναι Δημοτική οπτική ίνα.Είναι 20 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, άρα οι κόμβοι μεταξύ τους θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν μέσω αυτής και οι ταχύτητες θα αυξηθούν, θα απογειωθούν κατά τη γνώμη μου, γιατί καταρχήν θα γίνει πολύ καλύτερη η διαμεταγωγή των δεδομένων από κόμβο σε κόμβο μέχρι να φτάσει στο Δημαρχείο. Και αυτά τα χρήματα προέρχονται από Ευρωπαϊκά προγράμματα άρα πάλι δεν προκύπτει κόστος για τον χρήστη αλλά προκειμένου το εγχείρημα αυτό, δηλαδή, το σύνολο της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τον Δήμο Τρικκαίων να σταθεί και να προχωρήσει, είναι γεγονός ότι σκεφτόμαστε πως πρέπει να έχει και έσοδα κι αυτό γιατί τα χρήματα των ευρωπαϊκών ταμείων και της ΚτΠ κάποια στιγμή τελειώνουν.

    Άρα λοιπόν σκέψη μας είναι να γίνει μια εταιρία ή μέσω κάποιας Δημοτικής επιχείρησης να προχωρήσει αυτό έτσι ώστε να πουλήσουμε την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε σε άλλους Δήμους. Υπάρχουν ήδη πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν ήδη ενδιαφερθεί για το ασύρματο Ίντερνετ και για το τηλεφωνικό κέντρο του Δημοσθένη που ο πολίτης τηλεφωνεί και καταγράφεται το αίτημα του και η υπηρεσία αναλαμβάνει να το διεκπεραιώσει γρήγορα.

    Όλα αυτά τα πράγματα έγιναν με κόπο από δικούς μας ανθρώπους και νομίζουμε πως χωρίς πάλι να χρεώνουμε τους δημότες μας άλλα πουλώντας τις υπηρεσίες σε άλλους Δήμους θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το εγχείρημα αυτό.

  • Κατά πόσο μπορεί το δωρεάν ευρυζωνικό Ίντερνετ να δημιουργήσει ένα τοπικό ευρυζωνικό μονοπώλιο αποτρέποντας ιδιωτικές ευρυζωνικές πρωτοβουλίες;κ.Δ.Π: Καταρχήν δεν έχουμε σκοπό να εξαφανίσουμε ή να πετάξουμε εκτός αγοράς τους ιδιώτες οι οποίοι σαφώς μπορούν να προσφέρουν ίσως πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Σκοπός του δικτύου μας ήταν και είναι να μπορούμε να υποστηρίξουμε τον οικιακό χρήστη, τον μαθητή, τον φοιτητή, αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα κόστη της DSL στη πόλη. Να τους φέρουμε πιο κοντά στην ευρυζωνικότητα δηλαδή στο γρήγορο Ίντερνετ, και στις υπηρεσίες που μπορούν να περάσουν πάνω από αυτή, όπως streaming ή οτιδήποτε άλλο, με την αίρεση βέβαια πάντα ότι ενδεχομένως αυτό το δίκτυο κάποια στιγμή να μην είναι 24 ώρες το 24ωρο πάνω. Είχαμε και προβλήματα και πειραματιστήκαμε.Το ασύρματο Ίντερνετ ξέρετε ότι επηρεάζεται από καιρικά φαινόμενα ενίοτε. Έχουμε ένα καλό δίκτυο και προσπαθούμε να το διατηρήσουμε συνεχώς καλό, συνεχώς πάνω όπως λέμε σε τεχνικούς όρους. Βεβαία ο τελικός χρήστης δεν μπορεί να έχει φοβερές απαιτήσεις όπως θα είχε από έναν ιδιωτικό πάροχο. Δηλαδή υπήρχαν και μέρες όπου το δίκτυο μας ήταν κάτω από προβλήματα τα οποία είχαμε. Άρα λοιπόν ο τελικός χρήστης κοιτάει και βλέπει αν το χρειάζεται για επαγγελματική χρήση. Για μια χρήση όπου χρειάζεται να είναι όλες οι πόρτες ανοιχτές και ταχύτητες μόνιμες ενδεχομένως θα πρέπει να κατευθυνθεί στον ιδιώτη, Ο Δήμος από την μεριά του, κοντά στον απλό δημότη και στον επαγγελματία μπορεί να σταθεί δίπλα του με το δικό του δίκτυο το οποίο τουλάχιστον διασφαλίζει μια καλή ταχύτητα για «σερφάρισμα» και ανταλλαγή αρχείων.
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εγκατάσταση οπτικών ινών και με ποιο τρόπο θα τις εκμεταλλευτεί ο Δήμος και κυρίως οι δημότες του;κ.Δ.Π: Λοιπόν η Δημοπρασία για την οπτική ίνα έγινε το καλοκαίρι. Πριν από ένα μήνα
    περίπου η Δημαρχιακή επιτροπή άνοιξε τις προσφορές και περιμένουμε να βγει ο τελικός δικαιούχος. Πιθανότατα θα είναι η Ericsson και αυτό γιατί κατατέθηκαν δυο προσφορές. Η μια εταιρία από τις δυο που κατέθεσαν προσφορές βγήκε εκτός διαγωνισμού λόγω προβλημάτων άλλων που είχε, άρα εμείς απλά θα δούμε αν η προσφορά της Ericsson είναι συμφέρουσα για μας ή όχι και το χρονοδιάγραμμα πλέον προβλέπει πως το 2007 εφόσον όλα τα διαδικαστικά τελειώσουν θα πρέπει ο εργολάβος να έρθει και να καταθέσει το δίκτυο οπτικών ινών.Αν δεν κάνω λάθος μέσα σε περίπου ένα χρόνο από την ώρα που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, θα έχει περάσει αυτά τα 20 χιλιόμετρα οπτικής ίνας. Άλλωστε η διαδικασία εγκατάστασης που γίνεται και στην Αθήνα τις μέρες αυτές, είναι εύκολη καθώς γίνεται μια μικρή τομή σε κάποιο σημείο του δρόμου από όπου περνάει μέσα η οπτική ίνα. Οι υπηρεσίες που θα περάσουν από πάνω είναι το μεγάλο ζητούμενο και αυτό είναι ίσως αυτό για το οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σοβαρά σαν Δήμος.Όλη η φιλοσοφία στην Ευρώπη πηγαίνει προς τα ανοιχτά δίκτυα, δίκτυα πάνω στα οποία οι πολίτες θα μπορέσουν να ανταλλάξουν πληροφορίες να συζητήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για δική τους χρήση. Πάνω σ αυτά τα δίκτυα λοιπόν σίγουρα θα περάσουμε Ίντερνετ, σίγουρα θα περάσουμε voip, υπάρχει σκέψη για δωρεάν Δημοτική τηλεφωνία, τουλάχιστον για τα τοπικά τηλεφωνήματα, υπάρχει σκέψη να υπάρξει και triple-play,δηλαδή να πέσει και εικόνα.

    Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι το πως θα εκμεταλλευτούμε τα αγαθά της ευρυζωνικότητας, αφού πλέον αυτή γίνει πράξη στη πόλη και με την οπτική ίνα, γιατί οι ταχύτητες με την οπτική ίνα δεν συγκρίνονται με αυτές που τώρα έχουμε. Πάντως πιστεύω πως τελική χρήση θα είναι η χρήση του triple play για την πόλη των Τρικάλων. Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε αυτό και είναι κάτι το οποίο μελετάμε.

  • Είναι κάτι το πρωτοποριακό θα λεγα για ένα Δήμο…κ.Δ.Π: Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που υλοποιούμε το πρόγραμμα οπτικής ίνας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και είναι και μεγάλο κομμάτι αν σκεφτείτε ότι κάποιες εταιρίες στην Αθήνα προσφέρουν οπτικές ίνες και έχουν όλα κι όλα 20 χιλιόμετρα. Όταν στα Τρίκαλα καταφέρουμε και ρίξουμε 20 χιλιόμετρα είναι σημαντικό κομμάτι
  • Ποιες υπηρεσίες πρόκειται να υποστηρίξει στο μέλλον το e-trikala και με ποιο τρόπο; Ευφυείς μεταφορές, τηλεπρονοια, τηλεκπαιδευση ανέργων;κ.Δ.Π: Άμεσες προτεραιότητες μέσω του ασύρματου δικτύου είναι αυτό να συνεργαστεί για τις ευφυείς μεταφορές. Ήδη χθες στο Δημαρχείο είχαμε την πρώτη συνάντηση του αναδόχου που ανέλαβε το έργο προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ασύρματο δίκτυο αλλά κι άλλους τρόπους τηλεπικοινωνιακούς, όπως GPRS για να μετρήσουμε το φόρτο κάποιων σημείων στα Τρίκαλα. Παράλληλα μέσω του wifi αλλά και δικτύων GPRS θα μπορέσουμε να δεχτούμε πληροφορίες κίνησης σε πληροφοριακές πινακίδες που θα υπάρχουν στη πόλη.Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί, είναι σε φάση πλέον υλοποίησης, και παράλληλα θα μπορέσουμε να χτίσουμε 26 έξυπνες στάσεις, δηλαδή στάσεις στις οποίες θα αναγράφεται με ακρίβεια το πότε φθάνει το επόμενο λεωφορείο. Αυτό ως προς τις ευφυείς μεταφορές. Παράλληλα θα μπορέσουμε μέσω του Fleet Management να ελέγξουμε το στόλο των απορριμματοφόρων του Δήμου ώστε να μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση τους.Από το ασύρματο δίκτυο επίσης θέλουμε να περάσουμε σύντομα και υπηρεσίες email, υπηρεσίες FTP, ανταλλαγές αρχείων δηλαδή, και επικοινωνίες των Δημοτών. Κάτι το οποίο θέλουμε μέχρι 1/1 να έχουμε τελειώσει είναι η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Χάρη στη χρήση του ασύρματου δικτύου αλλά και του διαδικτύου μπορούν οι δημότες μέσω μιας κάμερας που θα μπει με live-streaming στο Δημοτικό Συμβούλιο να παρακολουθούν από το σπίτι τους τις αποφάσεις που θα παίρνονται υλοποιώντας έτσι κατά κάποιον τρόπο ένα πρώτο βήμα ηλεκτρονικής Δημοκρατίας αφού ο δημότης πλέον θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακούει και να ελέγχει αυτά τα οποία λέγονται και γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

    Και υπάρχει συνέχεια: η τηλεπρόνοια είναι ήδη εγκατεστημένη πειραματικά αν θέλετε με κάποιες πρώτες συσκευές όπου μπορούμε και ελέγχουμε κάποια βασικά ιατρικά μεγέθη όπως πιέσεις, παλμούς κτλ από άτομα τα οποία χρίζουν βοήθειας και αυτό σε συνεργασία με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και βέβαια τολμώ να πω πως οι δυνατότητες της πληροφορικής είναι τεράστιες. Αλίμονο αν από τώρα μπορούμε να προδιαγράψουμε απόλυτα όλα όσα μας περιμένουν την επόμενη δεκαετία.

    Πάντως σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε στο έπακρο και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες των δικτύων που στήνουμε είτε αυτό έχει να κάνει με διασκέδαση, διαδίκτυο, ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων είτε έχει να κάνει με τηλεπρόνοια, ιατρική και κοινωνική μέριμνα με συγκοινωνίες και ποιότητα ζωής. Σημαντική θα είναι πραγματικά πιστεύω η εγκατάσταση των ευφυών μεταφορών που θα υλοποιηθεί μέχρι τον 6ο του 2007 και στη συνέχεια καταθέτουμε προτάσεις για ότι προγράμματα κυνηγάμε και βρίσκουμε. Δεν σταματάμε εδώ.

  • Αν σας δινόταν η δυνατότητα να ξεκινήσετε από την αρχή το project του e-trikala, τι θα αποφεύγατε και τι θα υιοθετούσατε σε σχέση με την υπάρχουσα υλοποίηση;κ.Δ.Π: Λίγο τετριμμένη η απάντηση αλλά δεν θα αλλάζαμε πολλά γιατί δεν υπήρχαν οι δυνατότητες όταν ξεκινούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τώρα που θα αλλάξουμε την τυπολογία του δικτύου κι αυτό γιατί σε κάποιους κόμβους πλέον έχουμε πολύ μεγάλο φόρτο πράγμα το οποίο τότε δεν μπορούσαμε να το ξέρουμε. Δεν μπορούσαμε να δούμε ή να φανταστούμε ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Άρα λοιπόν προχωράμε, έτσι κι αλλιώς στην αρχή είμαστε ακόμα μιας και δεν έχουμε κλείσει ακόμα ένα χρόνο με το ασύρματο δίκτυο.Όσον αφορά το e-trikala και για να διαχωρίσουμε λίγο τους όρους, μιας και υπάρχει ίσως μια σύγχυση όπου ο κόσμος νομίζει πως το e-trikala είναι μόνο το ασύρματο Ίντερνετ, το e-trikala είναι ένα σύνολο έργων πληροφορικής βασισμένο στην Κοινωνία της Πληροφορίας τα οποία σαν σκοπό έχουν τελικά να φέρουν υπηρεσίες στο σπίτι και στον υπολογιστή του δημότη. Για το e-trikala δεν έχει υλοποιηθεί άλλο έργο ακόμη. Είμαστε στη φάση υλοποίησης των ευφυών μεταφορών, της τηλεπρόνοιας αλλά ως προς το ασύρματο Ίντερνετ ίσως αλλάζαμε την τυπολογία την οποία θα αλλάξουμε και τώρα γιατί η ζήτηση αυξάνεται και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ικανοποιήσουμε κι άλλες αιτήσεις που υπάρχουν για συνδέσεις στη πόλη.
  • Κάποιοι ανησυχούν για το θέμα προτεραιοτήτων του Δήμου Τρικκαίων όπου κάποια βασικά προβλήματα του Δήμου και πιθανώς των δημοτών υπάρχουν ακόμη άλλα παρολ/αυτά ο Δήμος επένδυσε στην προσφορά δωρεάν Ασύρματου Ίντερνετ. Πως θα μπορούσε ο Δήμος να ισοσταθμίσει αυτές τις προτεραιότητες;κ.Δ.Π: Τα πράγματα είναι απλά γιατί η άποψη αυτή ακούστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα κάποιος κάποτε είπε «δώστε ψωμάκι στο κόσμο και τι είναι αυτό το Ίντερνετ που δίνετε» κτλ. Μάλλον αγνοούν βασικά πράγματα αυτοί οι οποίοι τα λένε και τα υποστηρίζουν σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Τα χρήματα αυτά όπως σας είπα και πριν δεν είναι χρήματα τα οποία βγάλαμε από τα ταμεία του Δήμου αν εξαιρέσετε τις 30,000 ευρώ που μας κόστισε το ασύρματο Ίντερνετ.Όλα αυτά τα χρήματα για την Κοινωνία της Πληροφορίας τα πήραμε από το ειδικό αυτό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτεί μόνο τομείς της πληροφορικής. Αν λοιπόν εμείς δεν υλοποιούσαμε όλα αυτά τα project απλά τα χρήματα αυτά δεν θα τα παίρναμε εμείς, θα τα έπαιρνε κάποιος άλλος. Άρα λοιπόν θεωρώ πως είναι λάθος αυτό το οποίο λένε ότι είχαμε άλλες προτεραιότητες.Προτεραιότητα μας είναι η γειτονιά της πόλης, είναι και η άσφαλτος, είναι και ο δρόμος, προτεραιότητα μας είναι όμως και η νεολαία, το μέλλον της πόλης και θεωρώ πως ανοίγουμε νέους δρόμους για την πόλη γιατί πλέον η πόλη μας έχει το στίγμα της πόλης η οποία είναι προηγμένη τεχνολογικά. Υπάρχει ένα ζήτημα πληροφορικής και ενδιαφέροντος σ όλη την Ελλάδα για την πόλη των Τρικάλων. Άρα λοιπόν αν το μέλλον είναι οι νέοι, επενδύουμε στους νέους και πολύ καλά κάνουμε που επενδύουμε στους νέους με έργα πληροφορικής, με ασύρματο Ίντερνετ γιατί η γνώση πρέπει να διαδίδεται, η γνώση ανήκει σε όλους και μόνο μέσω της ευρυζωνικότητας ,θα μπορέσουμε να το πετύχουμε.
  • Πόσους ενεργούς χρήστες αριθμεί αυτή τη στιγμή το e-trikala και ποια είναι η στρατηγική σας στην αύξηση των χρηστών ώστε να εδραιωθεί η κοινωνία της πληροφορίας;κ.Δ.Π: Οι ενεργοί χρήστες και μάλιστα για την ακρίβεια οι μοναδικοί χρήστες που έχουν μπει στο δίκτυο πράγμα το οποίο βλέπω από τους κωδικούς, ανέρχονται σε 2000. Οι καθημερινοί χρήστες είναι 400 περίπου. Αιτήσεις έχουν γίνει πάρα πολλές και κωδικοί έχουν δοθεί πάρα πολλοί γιατί όντως υπήρχαν και άνθρωποι που δεν ήξεραν τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα και έπαιρναν κωδικούς πιστεύοντας πως θα μπουν με dial-up. Είμαστε στου 400 χρήστες και δεν ζητάμε ή δεν θέλουμε πολύ απότομη αύξηση γιατί οι χωρητικότητες είναι συγκεκριμένες.Στους επόμενους 2 μήνες θα έχουμε υλοποιήσει ελπίζω ένα πρόγραμμα για 10 κεραίες, άλλους 10 κόμβους δηλαδή του ασύρματου δικτύου, γιατί πλέον οι κόμβοι και τα δίκτυα μας φθάνουν σιγά σιγά στο όριο τους. Περιμένουμε μια αύξηση των γραμμών του Δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι γραμμές που χρησιμοποιούμε ούτως η άλλως εμείς, τις γραμμές του “Σύζευξις” δηλαδή, και περιμένουμε επίσης μια καλύτερη προσφορά από τον χορηγό μας την Telepassport η οποία από την πρώτη στιγμή μας στήριξε παρά τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν και δεν διέκοψε καμία στιγμή τα κυκλώματα της και στη φάση αυτή πλέον προχωράμε με αυξήσεις ταχυτήτων και από την Telepassport και από το “Σύζευξις” Άρα λοιπόν βάζουμε 10 κόμβους αυξάνουμε τις γραμμές και περιμένουμε νέους χρήστες.
  • Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου ώστε να προτρέψει την μερίδα των δημοτών η οποία δεν είναι εφάμιλλη με την χρήση Η/Υ και γενικά με το Ίντερνετ ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα;κ.Δ.Π: Ευκαιρία να σου πω μια σκέψη που κάνω τώρα και ελπίζω να υλοποιηθεί την επόμενη χρονιά. Θεωρώ πως η πληροφορική είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πράγμα, ίσως το λέω και λόγω σπουδών δικών μου ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αλλά πραγματικά πιστεύω πως μέσω της πληροφορικής μπορούμε να δείξουμε σε πολλά νέα παιδιά το δρόμο για το αύριο και την επαγγελματική τους πορεία.Στα σχολειά ήδη γίνονται μαθήματα πληροφορικής και απ’ ότι βλέπω τα βιβλία Πληροφορικής που διδάσκονται είναι πολύ καλά σε σχέση με αυτά που είχαμε εμείς ίσως κάποτε ή δεν είχαμε καθόλου. Άρα λοιπόν γίνεται ένα βήμα από εκεί.Από την άλλη το είχα γράψει και στα προεκλογικά μου φυλλάδια και δεν το έγραψα τυχαία αλλά το εννοώ πως στόχος μου και ελπίζω να μπορέσω να το περάσω, είναι να φτιάξουμε μια γωνιά πληροφορικής στη πόλη, κάτι σαν ένα Δημοτικό Internet Cafe, το οποίο βέβαια δεν θα είναι για να παίζουν τα παιδιά, δηλαδή να συναγωνιστούμε τα Internet Cafe τα οποία υπάρχουν έξω για παιχνίδια και λοιπά, αλλά θα είναι μια γωνιά Πληροφορικής όπου το παιδί θα μπορεί υπεύθυνα και με ασφάλεια να «σερφάρει» στο Διαδίκτυο, να μπορεί να βοηθιέται από ανθρώπους ειδικούς στη γωνιά αυτή ψάχνοντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο, να μάθει πως πρέπει να ψάχνει στο Διαδίκτυο, να κάνουμε κάποια σεμινάρια πληροφορικής για διάφορες τάξεις και ηλικίες και παράλληλα να κάνουμε ένα Μουσείο Πληροφορικής.Η πληροφορική πλέον όλα αυτά τα χρονιά έχει περπατήσει πολύ από τον πρώτο Commodore που είχα εγώ ως παιδί για να παίζω παιχνίδια μέχρι τους τελευταίους υπολογιστές. Έχουν αλλάξει πολλά στην πληροφορική και νομίζω πως θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα το Μουσείο Πληροφορικής και ήδη έχουμε καταθέσει κάποιες προτάσεις και ελπίζουμε να υλοποιηθούν. Είναι ένας χώρος όπου θα μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία της πληροφορικής.

    Το ηλεκτρονικό χάσμα σίγουρα ξεπερνιέται ή μικραίνει με τη χρήση του Διαδικτύου και την ελεύθερη (χρήση) ακόμα περισσότερο αλλά και από πολλές άλλες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον όπως ας πούμε ένα Δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Διαδίκτυο, να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στη μουσική, στα πολυμέσα και στο Διαδίκτυο με ένα σταθμό τον οποίο σκεφτόμαστε να συστεγάσουμε μαζί με όλα τα προηγούμενα που προανέφερα, δηλαδή του Ίντερνετ Cafe και του Μουσείου Πληροφορικής αλλά και με τη σελίδα του Δήμου η οποία σελίδα του Δήμου έχει ξεκινήσει πριν από 2-3 μήνες και θεωρώ πως είναι εξαιρετική. Είναι μια από τις λίγες Δημοτικές σελίδες η οποία ανανεώνεται καθημερινά και με πολύ μεγάλη ροή πληροφοριών.

    Όλα αυτά λοιπόν σιγά-σιγά νομίζω φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά. Δηλαδή ενώ σε άλλες πόλεις μπορεί να ακούγεται περίεργο το ότι υπάρχει δωρεάν Διαδίκτυο, ότι υπάρχουν κεραίες, υπάρχουν κόμβοι, στα Τρίκαλα ξαφνικά μετά από ένα χρόνο όλοι ξέρουν κάτι, κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο. Πάντως οι περισσότεροι ξέρουν πως κάτι γίνεται με το Διαδίκτυο, ότι κάτι κάνει ο Δήμος στη πληροφορική κι αυτό είναι ένα βήμα.

  • Ποιο είναι το σχέδιο κάλυψης της πόλης και πως μπορεί να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα λήψης (πχ λόγω κτιρίων) ώστε οι χρήστες να αποφύγουν τον extra εξοπλισμό των 150 ευρώ περίπου;Όπως λέγαμε και πριν, όντως ξέρουμε πως οι κόμβοι που έχουμε δεν είναι αρκετοί. Βέβαια ο Δήμος όντας νομοταγής, και έτσι πρέπει να είναι, χρησιμοποιεί κεραίες με 100mW εκπεμπόμενη ισχύ και αυστηρά μόνο αυτό χωρίς ενισχυτές και άλλα μηχανήματα, πράγμα το οποίο πολλές φορές δυσκολεύει τον κόσμο στο να συνδεθεί. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε ισχύ, δεν θα το κάνουμε ποτέ, θα δημιουργούσαμε προβλήματα σε άλλα δίκτυα αν το κάναμε άρα λοιπόν πάμε να πυκνώσουμε τους κόμβους μας. Οι 10 κόμβοι που θα μπούνε και θα τους διασπείρουμε στην πόλη ανάλογα με τις αιτήσεις που έχουμε νομίζω πως θα διευκολύνουν πολύ τους Δημότες μας παρόλα αυτά θα πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι δυνατόν να συνδεθείς στο Διαδίκτυο μέσα από ένα εσωτερικό δωμάτιο χωρίς κεραία ή μόνο με την κεραία που μπορεί να έχει το laptop τους εκτός κι αν υπάρχει πολύ κοντά κεραία. Πυκνώνουμε το δίκτυο και προσπαθούμε να διευκολύνουμε και άλλο τους δημότες να συνδεθούν στο δίκτυο μας
  • Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε αρκετές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης έχουν κάνει σημαντικά βήματα στις ευρυζωνικές υποδομές. Στην Ελλάδα ορισμένοι Δήμοι όπως ο Δήμος Τρικκαίων έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ποια μπορεί να είναι τα προβλήματα για τους Δήμους που αποτρέπουν αυτή την κατεύθυνση;κ.Δ.Π: Είναι γεγονός πως κάποιες πόλεις τις οποίες έχουμε επισκεφθεί κιόλας όπως Δήμους στη Σουηδία και στην Αυστρία για να δούμε μοντέλα που υλοποιούνται από εταιρίες εκει, είναι πολύ μπροστά και αυτά τα οποία λέμε εμείς περί οπτικών ινών και triple-play είναι πραγματικότητα.Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω και οι ΟΤΑ ακόμη πιο πίσω διότι δεν υπήρχαν υποδομές, δεν υπήρχαν τα δίκτυα και οι εταιρίες που θα τα υποστηρίξουν όλα αυτά. Θεωρούμε πως είμαστε πρωτοπόροι στη Ελλάδα σ’ αυτό και μάλλον θα είμαστε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα μπορέσει να δώσει μέσω οπτικής ίνας και εικόνα και τηλεφωνία και Διαδίκτυο. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι η άγνοια του κόσμου την οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε με αυτά που προαναφέραμε και οι υποδομές οι οποίες σιγά-σιγά μπαίνουν.Άρα λοιπόν οι Δήμοι πρέπει να είναι μπροστά σε σχέση με αυτά και στην τεχνολογία. Σαν Δήμος νομίζω σε ένα μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε και ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα τα επόμενα χρόνια να υλοποιηθούν και νομίζω πως θα μπορέσουμε σε 1-1,5 χρόνο να έχουμε κάποιες πρώτες παροχές μέσω οπτικής ίνας στο σύνολο των Τρικαλινών.
  • Κάποιοι Δήμοι στη Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία) έχουν επιλέξει το ελεύθερο λογισμικό και γενικά το λογισμικό ανοιχτού κώδικα υιοθετείται όλο και περισσότερο. Ο Δήμος Τρικκαίων παρόλο που είναι περιφερειακός, “έβαλε” τα γυαλιά σε αρκετούς μεγάλους κεντρικούς Δήμους με την υλοποίηση του δωρεάν Ασύρματου δικτύου. Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει ακόμη μια έκπληξη υιοθετώντας το ελεύθερο λογισμικό στις υπηρεσίες του;κ.Δ.Π: Ακόμη είμαστε λίγο πίσω στο λογισμικό κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν οι εφαρμογές για τους Δήμους σε επίπεδο ανοιχτού κώδικα που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα όσα οι Δήμοι μας έχουν επεξεργαστεί. Και επειδή ακριβώς οι υπάλληλοι των Δήμων πολλές φορές δεν είναι και οι πιο καλοί χρήστες της πληροφορικής και μάλλον φοβούνται την πληροφορική, εφόσον έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχει και δουλεύουν με αυτό, δύσκολα θα μπορέσουν να μεταπηδήσουν σε ένα άλλο λογισμικό το οποίο ενδεχομένως είναι καλύτερο αλλά θα τους δυσκολέψει στη χρήση.Άρα λοιπόν θα σας έλεγα πως είμαι μάλλον απαισιόδοξος στη φάση αυτή για προγράμματα ανοιχτού λογισμικού γιατί θα ήταν πολύ δύσκολη η μετάβαση από το ένα στο άλλο. Μακάρι να υπάρξουν και να δημιουργηθούν κοινότητες και προγράμματα τέτοια τα οποία θα μπορέσουν να μας υποστηρίξουν και είμαστε ανοιχτοί σε αυτά. Ούτως ή άλλως δεν έχουμε δέσμευση με καμιά εταιρία και με κανένα σχήμα αρκεί βέβαια να δούμε και να πεισθούμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε απρόσκοπτα με τα νέα προγράμματα και το νέο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.Δηλαδή θα ήταν πολύ πιο εύκολο για ένα μικρο Δήμο, θαρρώ πως ο Δήμος Τρικκαίων είναι ένας σχετικά μεγάλος Δήμος πλέον, που θα ξεκινούσε τώρα την μηχανογράφηση, το διπλογραφικό του σύστημα και όλα τα υπόλοιπα να ξεκινήσει κατευθείαν με ένα τέτοιο πρόγραμμα, την ώρα που ο Δήμος μας έχει εδώ και 10 χρόνια μηχανογραφημένο Λογιστήριο, έχει προγράμματα διπλογραφικού ελέγχου των λογιστικών του και όλα αυτά θα ήταν δύσκολο ξαφνικά να τα αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη. Εδώ είμαστε παρόλ’ αυτά και τα ξαναβλέπουμε
  • Όσον αφορά στην πώληση της τεχνογνωσίας σε άλλους Δήμους όπως προαναφέρατε, υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους Δήμους;κ.Δ.Π: Ήδη έχουμε πάει στο Βελβεντό της Κοζάνης, στη Νάξο, ο Δήμος Λάρισας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και νομίζω θα υπάρξουν κι άλλοι Δήμοι στο μέλλον αν εμείς πλέον το διαφημίσουμε και οχλησουμε Δήμους. Τηλέφωνα και πρώτο ενδιαφέρον υπάρχει από πολλούς Δήμους στην Ελλάδα και νομίζω πως μπορούμε να πουλήσουμε τεχνογνωσία και έτοιμες λύσεις σε Δήμους γιατί αυτός ο χρόνος για μας ήταν πολύ σημαντικός όχι απλά για να χτίσουμε το δίκτυο στην πόλη αλλά γιατί βρήκαμε τους τρόπους και τα κατάλληλα μηχανήματα για να μπορέσουμε γρήγορα πλέον να δώσουμε εγγυημένες λύσεις σε άλλους Δήμους
  • Κατατοπιστικές οι απαντήσεις και ξεκαθαρίζει το τοπίο με το δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ και πιστεύω τώρα μπορεί να φύγουν πιο εύκολα τα «εισαγωγικά»κ.Δ.Π: Παρακολουθώντας στο παρελθόν και τις ειδήσεις του forum του αDSLgr.com έβλεπα τον σκεπτικισμό από κάποιους, εύλογο μέχρι ενός σημείου, άλλα και την άδικη κριτική από άλλους σε σχέση με το εγχείρημα μας.Τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα που ίσως και οι ίδιοι οι κατήγοροι μας δεν μπορούν να το πιστέψουν. Δεν βάζουμε τέλη διότι δεν υπάρχει λόγος, δεν πληρώνουμε εμείς τέλη για να βάλουμε στους δημότες τέλη και ούτε χρήματα πάμε να «φάμε» από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ούτε άλλων.Τα πράγματα είναι πολύ απλά, είναι μια πάρα πολύ καλή φθηνή ιδέα και η ιδέα ήταν πιθανότατα το ζητούμενο από την ώρα που την πιάσαμε και την υλοποιήσαμε, τα πράγματα προχωράνε ομαλά. Άρα λοιπόν ας μην ανησυχούνε και ας μην είναι τόσο επικριτικοί κάποιοι με το εγχείρημα μας.

Σχετικοί Ιστοχώροι
e-trikala
Δήμος Τρικκαίων
www.papastergiou.gr

Πηγή

Σχολιάστε